Kabas organiseert elk seizoen een reeks handige workshops. Samen gaan we voor minder vervuiling, minder plastiek en meer levensgenot! Kom meer te weten over de basis of verdiep je in elke aspect van verpakkingsvrij leven: huishouden, koken, feesten, vrije tijd en verzorging. Interessante weetjes, zelfgemaakte producten en heerlijke hapjes en drankjes. Bij elke workshop voorzien we genoeg tijd zodat jullie al je vragen rond de verpakkingsvrije levensstijl op ons kunnen afvuren. Samen maken we er een leerrijke maar natuurlijk ook gezellige avond van.

De workshops gaan altijd door op weekavonden bij Kabas in Mechelen of Kabas 2 in Kapelle-op-den-Bos. We starten telkens om 20 uur, maar jullie zijn reeds welkom vanaf 19u30. De workshops duren ongeveer een 2-tal uurtjes. De prijs is 17,50 euro voor de introductie en 39,50 euro voor de andere workshops.

Inschrijven? Dat kan via deze link!

WORKSHOPS GEPLAND DIT SEIZOEN:

Dinsdag 22/3: VERPAKKINGSVRIJ LEVEN – INTRODUCTIE (Kabas 2, Kapelle-op-den-Bos)
Dinsdag 29/3: VERPAKKINGSVRIJ LEVEN – INTRODUCTIE (Kabas, Mechelen)
Woensdag 20/4: VERPAKKINGSVRIJ HUISHOUDEN (Kabas 2, Kapelle-op-den-Bos)
Donderdag 21/4: VERPAKKINGSVRIJ LEVEN – INTRODUCTIE – start goed voorbereid aan Mei Plasticvrij (Kabas, Mechelen)
Donderdag 28/4: VERPAKKINGSVRIJ LEVEN – INTRODUCTIE – start goed voorbereid aan Mei Plasticvrij (Kabas 2, Kapelle-op-den-Bos)
Dinsdag 3/5: FERMENTEREN (Kabas 2, Kapelle-op-den-Bos)
Donderdag 5/5: VERPAKKINGSVRIJ HUISHOUDEN (Kabas, Mechelen)
Dinsdag 10/5: VERPAKKINGSVRIJ HUISHOUDEN (Kabas 2, Kapelle-op-den-Bos)
Dinsdag 24/5: VERPAKKINGSVRIJE BADKAMER (Kabas, Mechelen)

Inschrijven doe je hier!

VERPAKKINGSVRIJ LEVEN - INTRODUCTIE

In deze workshop leer je de basis voor een verpakkingsvrij leven op jouw maat. We starten bij het begin: we leggen jullie uit wat de uitgangspunten van verpakkingsvrij leven zijn en hoe we deze theorie in de praktijk kunnen uitvoeren. Gevolgd door een hele resem handige en praktische tips zodat jullie meteen aan de slag kunnen gaan.

BELANGRIJK: Wij gaan er van uit dat je een groentje bent. Deze keer niet in de ecologische zin van het woord, maar een écht groentje, met weinig of geen ervaring in verpakkingsvrij leven.

VERPAKKINGSVRIJE KEUKEN

In deze workshop, leer je tips en tricks voor een verpakkingsvrije keuken! We starten bij het begin: we leggen jullie uit hoe je je keuken kan vereenvoudigen, wat ecologische voeding inhoudt en stellen samen je persoonlijke zero-waste-boodschappenkit op. Vervolgens gaan we zelf aan de slag. We maken heerlijke plantaardige tussendoortjes en laten je zien hoe je makkelijk zelf plantaardige melk maakt.

BELANGRIJK: Neem zeker een bokaal of potje én fles mee om jouw tussendoortje en melk mee naar huis te nemen!

VERPAKKINGSVRIJ HUISHOUDEN

In deze workshop, leer je tips en tricks voor een verpakkingsvrij en onderhoudsvriendelijk huishouden! We starten bij het begin: we leggen jullie uit hoe je je huishouden kan vereenvoudigen en wat de basisingrediënten zijn voor een eenvoudige huishoudkast. Vervolgens gaan we zelf aan de slag. We maken een 100% natuurlijke luchtverfrisser en multifunctionele vloeibare castille-zeep.

BELANGRIJK: Neem zeker twee bokalen mee om jouw luchtverfrisser en castille-zeep in mee te nemen!

VERPAKKINGSVRIJE BADKAMER

In deze workshop, leer je tips en tricks voor een verpakkingsvrije badkamer en verzorging! We starten bij het begin: we leggen jullie uit hoe je je badkamer kan vereenvoudigen en wat de basisproducten zijn voor je dagelijkse ritueel. Vervolgens gaan we zelf aan de slag. We maken samen gezichtszeep, kohl en blush. Mannen zijn meer dan welkom, zij gaan naar huis met een zelfgemaakte haarwax.

BELANGRIJK: Neem zeker een tweetal bokaaltjes of potjes mee om jouw producten mee naar huis te nemen!

VERPAKKINGSVRIJE FEESTELIJKHEDEN EN BUITENSHUIS

Deze workshop wisselen we per seizoen. In het najaar gaat deze vooral over de feestdagen. Hierin helpen we je graag om jouw eindejaarsfeesten zo verpakkingsvrij mogelijk te maken. Op andere momenten van het jaar ligt de nadruk vooral op buitenshuis-activiteiten zoals reizen, uit eten gaan, maar ook over andere feestdagen in het jaar! We gaan ook zelf aan de slag. Samen pakken we onze cadeautjes of onze picknick op verschillende, ecologische manieren in, zoals bijvoorbeeld de Furoshiki techniek. We maken samen ook heerlijke feestelijke zoetigheden. Als dat nog niet genoeg is, zal er ook een marktje zijn met verpakkingsvrije, leuke cadeautjes in samenwerking met Studio Ode. In de zomer maken samen een citronellakaars van restjes kaarsvet.

BELANGRIJK: Neem zeker wat cadeautjes om de verschillende technieken te oefenen en een bokaal of potje.

SCHOOLUITSTAP

Kabas nodigt jullie leerlingen uit voor een gratis, toegankelijke milieu-uitstap.

Tijdens de uitstap bespreken we met jullie leerlingen wat Kabas anders maakt dan andere kruideniers en supermarkten en waarom we bij Kabas deze keuzes maken om de afvalberg te verkleinen en beter voor onze planeet te zorgen.

Samen bekijken we de afvalproblematiek en hoe de circulaire economie hiervoor een oplossing kan zijn. Recycleren is goed, maar nog beter is om afval te vermijden en om producten zo lang mogelijk te gebruiken en liefst ook een tweede, derde... leven te geven.

We laten jullie leerlingen op een laagdrempelige manier ontdekken dat een ecologische levensstijl en/of klimaatactie ondernemen niet moeilijk hoeft te zijn en zelfs leuk (en lekker) kan zijn.

Stuur ons een mailtje voor meer informatie of om een uitstap te regelen. We werken met plezier samen met jullie een opdracht uit op niveau van jullie leerlingen, van de allerkleinsten tot de allergrootsten.